Onze visie op yoga

In ons yogacentrum geven wij yoga en meditatie zoveel mogelijk op de manier zoals yoga en meditatie van oorsprong bedoeld zijn. Want waarom zou je iets veranderen wat al duizenden jaren goed is?

Yoga is van oorsprong een weg naar persoonlijke bewustwording, innerlijke groei. Die weg is voor ieder  weer anders. Onze lessen zijn daarop afgestemd. Het gaat er niet om op basis van spierkracht en wilskracht een mooie houding neer te zetten. Wel gaat het erom spanning en ontspanning in je lichaam te (her)kennen door tijdens de oefeningen te ervaren waar jouw persoonlijke grenzen (meestal te voelen als spanning) liggen. Dit gaat allemaal rustig aan, stap voor stap, het is absoluut niet de bedoeling om iets te forceren. Als je eenmaal deze grenzen kent is de volgende stap om heel subtiel, met de adem, te proberen deze grenzen te verleggen en zo gaandeweg meer ruimte en rust in lichaam en geest te creëren.
Wij maken dan ook geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, noch tussen beginners en gevorderden.
De oefeningen worden zodanig ingesproken dat iedereen ze op zijn of haar niveau mee kan doen en zo kan ervaren wat yoga voor hem of haar persoonlijk kan betekenen.

Meditatie is een al duizenden jaren bestaande techniek om  techniek om  de gedachtenstroom en eventueel daarbij behorende emoties tot rust te brengen.  Of zoals een Tibetaans leraar ooit zei: waarom nemen Westerlingen wel een paar keer per dag de tijd om hun tanden te poetsen, maar niet om hun geest te reinigen?

Tegenwoordig zie je veel afgeleiden hiervan.
Al deze moderne vervormingen pakken slechts een stukje van de oorspronkelijke yoga en meditatie, lichten dat eruit en maken dat tot een soort nieuwe tak. Terwijl de oorspronkelijk yoga en meditatie alles omvat, alles wat is. Waarom zou je slechts een stukje eruit pakken als de oorspronkelijke yoga en meditatie alles omvat?

Zowel voor de yoga als de meditatie geldt dat je het zelf moet ervaren en dat kan alleen maar door het te beoefenen.
We heten je dan ook van harte welkom voor een gratis proefles yoga of een losse les (klank)meditatie.

foto 9